žlčníková diéta

Žlčníková diéta – zásady, jedálniček aj tipy

Posledná aktuálizácia prebehla 14. októbra 2019. Upravila redakcia Dietologické CENTRUM Slovenska

Žlčníková diéta

Hlavným znakom žlčníkovej diéty je významné zredukovanie tukov a to čo sa týka jeho množstva ale aj rôznych druhov. Ako vo väčšine prípadov, aj pri žlčníkovej diéte je ideálne maslo a čo sa týka olejov, tak olivový olej. Ostatné tuky sú nevhodné a treba ich vylúčiť. Pokrmy sa v zásade mastia až hotové a aj prepálený tuk je veľmi nevhodný. Roztápame a na pečenie používame hlavne maslo výbornej kvality. Jednoduché pravidlo hovorí, že pri žlčníkovej diéte treba používať asi o polovicu menej tuku ako pri iných diétach.

Mali by ste VEDIEŤ
Chcete reálne schudnúť 5 a viac kilogramov? KetoMIX je aktuálna novinka už aj na Slovensku, kde pomocou predpripravených jedál navodíte stav ketózy a vaša váha pôjde rapídne dole! Chcem si prečítať o KetoMIX programe 

Obsah článku

  1. Funkcia žlčníka
  2. Kedy nasadiť diétu
  3. Zásady
  4. Jedálniček
  5. Potraviny
[st_icon_box background='#ffffff' opacity='0.1′ border_color='#ddff00′ icon='info' icon_color='#11ff00′ icon_bg='#deff05′ icon_position='icon-top' icon_spin='yes']

Stručný prehľad

  • je vhodná pri žlčníkových kameňoch
  • výrazne sa redukujú tuky
  • nevhodnou potravinou sú vajcia
  • neodporúča sa dlhodobé praktizovanie z dôvodu energetickej nevyváženosti
[/st_icon_box]

Tuk je dôležité podávať v bežnom, teda surovom stave. To zároveň značne obmedzuje bežne dusenie, pečenie či opekanie. Kuchynskú úpravu jedla obmieňame rôznymi spôsobmi, aby sme úplne tieto postupy nemuseli vylúčiť. Dusenie a pečenie vykonávame zdravím spôsobom, teda formou pridania tekutiny (napr. vody).

Tip pre Vás: Hľadáte vhodné riešenie na boj s nadbytočnými kilami? Chcete niečo, čomu môžete dôverovať a vďaka čomu môžete redukovať svoju váhu? Získajte všetky potrebné informácie a pozrite si naše hodnotenie produktov na chudnutie. Viac informácií nájdete tu…

Tak isto riešime aj zápražku – vykonáme ju za sucha bez oleja. Pri dosahovaní potrebného sfarbenia, hlavne teda u mäsových výrobkov, postupujeme tiež vlastnou úpravou bez oleja. Chutnosť jedla v zásade nijako neobmedzujeme ale ostré a štiplavé koreniny musíme vylúčiť úplne. Pri žlčníkovej diéte vylúčime tiež potraviny, ktoré po skonzumovaní nafukujú  ako aj strukoviny, kel, kapusta a hlavne čerstvé kysnuté pečivo. Pri niektorých prípadoch musíme vylúčiť aj hrášok, fazuľové struky či dokonca mlieko (napr. pri intolerancii laktózy).

Okrem typických tukov ako boli spomínané hlavne oleje a podobne sú nevhodné aj potraviny, ktoré majú podobné vlastnosti. Ide napríklad o vajcia – teda vaječné žĺtky s obsahom cholesterolu. Z tohto dôvodu žĺtky a teda celkovo vajcia z jedálnička vynechávame. Pri kuchynskej príprave využijeme najviac polku vajíčka na osobu. Žlčníková diéta by rovnako nemala obsahovať ani potraviny ako mozoček, týmus či ľadvinky.

Funkcia žlčníka

žlčníková dieta

 lčník je približne  10 cm dlhý  a 5 cm široký, pričom jeho obsah je cca 70 mililitrov. Ž Žlčník je umiestnený pod lavým pečenovým lalokom a má tvar hrušky.
Pri zatvorenom Oddiho zvierači v ústí hlavného žlčovodu do čreva produkovaná žlč tečie nahor a je hromadená v žlčníku. Prechádza do neho asi polovica  vytvorenej žlče.  Epitelové bunky žlčníka majú schopnosť účinnej resorbcie vody: na ich bazolaterálnej strane sa nachádza Na + / K + ATPázová pumpa, ktorá odčerpáva sodné ióny preč z výstelky žlčníka. Zároveň epitel vymieňa sodné ióny vnútri žlčníka za katión vodíka.

Vo vnútri žlčníkovej žlče obsah sodíka klesá, pričom z neho uniká voda osmotickým procesom, čo spôsobuje, že sa žlč až cca 10- až 12x zahusťuje. Vyprázdňovanie žlčníka je riadené autonómnymi nervami: sympatikus znižuje sťahy žlčníka a zvyšuje tonus Oddiho zvierača, parasympatikus pôsobí naopak, podporuje sťahy žlčníka a uvoľnenie zvierača.  Vyprázdňovanie žlčníka je podmienené aj hormonálne, predovšetkým hormónom cholecystokinínu. Po príjme potravy hlavne takej ktorá vo veľkej miere obsahuje tuk sa žlč zo žlčníka dostáva do čreva.

Kedy je nutná žlčníková diéta?

Žlčníková diéta sa predpisuje pomerne často a to hlavne z dôvodu že je nielen ideálna pre ľudí, ktorý trpia nejakou  chorobou žlčníka a žlčových ciest, poprípade pri žlčových kameňoch, ale tiež je veľmi prospešná pri črevných poruchách (aj chronických), pri chorobách spojených s pankreasom a pod.  Keďže žlčníková diéta je veľmi ľahká a hlavne dobre strávitelná, teda takmer nezaťažuje tráviace ústrojenstvo, je veľmi často nariaďovaná aj po chirurgických riešeniach problémov spojených s tráviacim ústrojenstvom a brušnou dutinou.

 

Zásady prísnej žlčníkovej diéty

  • Pri tejto diéte nie je možné dlhodobé podávanie z dôvodu, že nie je bilogicky a dokonca ani energeticky vyvážená a plnohodnotná.
  • Diéta je prevažne uhľovodanová, sú úplne vylúčené bielkoviny mäsa a mliečnych výrobkov.
  • Doporučujú sa prevažne rastlinné bielkoviny a to približne v množstve 30 g bielkovín na deň.
  • Príprava jedál na tuku je prísne zakázaná a na osobu by nemala byť prekročená dávka 20g za deň.
  • Prísna žlčníková diéta väčšinou nie je podávaná dlhodobo (nie je to potrebné). Vzhľadom k vitamínom a minerálom je plnohodnotná.

Technologická úprava prísnej žlčníkovej diéty
Základným princípom je čo najšetrnejšia príprava jedla bez tukov a procesov ako je pečenie, varenie a pod. na tukoch.

Zásady bežnej žlčníkovej diéty

  • Strava je ľahká a šetrná. Dosahujeme to vhodnou prípravou a výberom potravín.
  • Vhodným výberom potravín dosahujeme maximálne 60g tuku na deň a rovnako ako pri prísnej diéte nemastíme
  • Zhoršeniu subjektívnych pocitov resp. ťažkostí pacienta zabránime individuálnym výberom z dostupných a vhodných potravín.
  • Dostatočné množstvo vitamínov a minerálov dosiahneme výberom vhodných potravín.

Technologická úprava
Základným pilierom žlčníkovej diéty je aj napriek istým pravidlám pestrý jedálniček. Mäso varíme, dusíme ale nepečieme na olejoch. Pre lepšiu chuť a vzhľad mäsa zabezpečíme opečením na sucho – následne mäso podlejeme vodou a v úprave pokračujeme. Vylúčené je používať cibuľový základ na oleji a omáčky nezahusťujeme zápražkami ale využívame iba zálievky z múky a vody. Negrilujeme ani nevysmážame hlavne z dôvodu že dochádza k prepaľovaniu tukov z ktorých sa následne uvoľnujú dráždivé látky. Z pohľadu množstva kvalitného oleja a masla je najideálnejšie neprekračovať dennú dávku 10g.

Účinný KetoMIX

ketomtix na 4 týždneKetoMIX je forma stravovacieho programu, ktorý zahŕňa predpripravené jedlá, ktoré uvedú váš metabolizmus do stavu ketózy. Tento stav spôsobí agresívne spaľovanie vašich tukov. 

Pri tomto type stravovania nehrozí jojo efekt, nakoľko sa stravujete prostredníctvom kompletnej jedálnej ponuky zahŕňajúcej kokteily, polievky, omelety a pod.+ vám odpadá starosť si takéto jedlá pripravovať.

Program obsahuje:

  • Kokteily, polievky, omelety, kaše + príchute
  • zdarma praktický shaker
  • kompletný manuál, recepty aj jedálniček

 

Môžete si vybrať stravovací program na mieru. Jedno jedlo vychádza v prepočte iba 1,4 eura. Stredný program obsahuje jedlá na 4 týždne, pri ktorom stabilne a postupne zhodíte až do 10kg.

Strava je pripravená špecialistami na nadváhu za účelom redukcie váhy. Dlhodobým užívaním (2 mesiace) viete spoľahlivo schudnúť viac ako 15 kg. Koľko chcete zhodiť kg záleží iba na vás.

alebo si prečítajte recenziu

Teoreticky vhodný jedálniček

Raňajky

  • Rožok, termix a citrónový čaj
  • Rožok, maslo do 10g a 30 percentný syr (tavený)
  • Rožok, do 50g kvalitnej šunky, čaj podľa chuti
  • Bublanina s marhuľami alebo broskyňami, čaj s mliekom
  • Cornflakes s nízkotučným jogurtom a zelený čaj

Obed

  • Polievky s rezancami ale bez oleja, zapekané prsia v alobale aj so syrom, príloha zemiaková kaša a kompót podľa chuti
  • Polievka z vločiek, hovädzie dusené mäso so zemiakmi, ako kompót mrkvový šalát
  • Zeleninová polievka hlavne z koreňovej zeleniny, pečienka na diétny spôsob bez oleja a cibuľového základu, zemiaky, šalát
  • Vývar s ryžou ako polievka, hovedzie mäso pripravené na dusený spôsob, omáčka z paradajok, cestoviny
  • Žemlová polievka, kapor udusený v trúbe s rascou, varené zemiaky

Olovrant

  • Vianočka, ovocná výživa, ovocné želé rôzne druhy bylinného čaju najlepšie na trávenie

Večera

  • Nátierka so syrom a šunkou, pečivo a na doplnenie paradajka
  • Mäso z telaciny pripravené na dusený spôsob, zemiaková kaša
  • Marhuľový ryžový nákyp
  • Zapekané cestoviny s vhodným mäsom bez oleja a s vhodným kompótom
  • Bravčové mäso najlepšie chudé so zamiakmi (môžu byť aj z ľahka pečené ale bez oleja)

Žlčníková diéta – potraviny

Vhodné potraviny

  • Polievky vo forme vývarov z chudého mäsa, zeleninové polievku sú vhodné tiež ale bez zeleniny, ktorá nadúva
  • Mäso sa preferuje chudé napr. kuracina ale vhodné je aj bravčové chudé či hovädzie
  • Ryby ktoré majú chudé mäso
  • Údeniny a šunky môžu byť akékoľvek ale musia mať chudé mäso
  • Pečivo zo pšenice
  • Ovocie prakticky akékoľvek okrem toho, ktoré je v nevhodných potravinách
  • Odtučnené alebo len nízkotučné výrobky z mlieka
  • Zelenina – hlavne bežná koreňová, nevhodná je dráždivá, silne aromaticky s pálivým efektom
  • Z obilnín sú vhopdné ovsené vločky, cestoviny a múka + ryža
  • Koreniny hlavne nedráždivé a podporujúce trávenie, rasca, aníz či bobkový list

Nevhodné potraviny

  • Káva
  • Alkohol, sladené nápoje
  • Mliečne nápoje
  • Kakao
  • Tučné výrobky z mlieka
  • Dresingy, majonéza či tatárska omáčka a horčice
  • Údeniny z tučného mäsa
  • Tučné mäso
  • Tučné ryby
  • Celozrnný chlieb aj pečivo
  • Mäkký a čerstvý chlieb
  • Sladký aj vyprážaný pekárenský výrobok
  • Rôzne sladkosti
  • Pálivá zelenina ako cesnak, cibuľa, paprika a zelenina z ktorej nadúva napr. kapusta
  • Ovocie – šupka z jablka, semienka z rajčín, černice, brusnice, kokos
  • Rôzne omáčky s vysokým obsahom tukov
  • Štiplavé a dráždivé koreniny
  • Vývary z tučného mäsa a zo zeleniny, ktorá je štiplavá alebo nadúva
  • Arašidy a iné orechy
  • Jedlá vyprážané a v obale a hlavne pripravované na tuku

Recept na inšpiráciu

Nakoniec vám dáme malý typ, ako si žlčníkovú diétu trošku spestriť a osladiť. Keďže je vhodné konzumovať veľa ovocia, ponúkajú sa smoothies. Nápoje plné vitamínov, minerálov s skvelej chuti.

Smoothie si môžete obmeniť podľa seba, stačí dodržať zásady, ktoré nariaďuje žčníková diéta.

Ošúpete banán, jablko a jahody. Podľa potreby ich rozkrájate na menšie kúsky a vložíte do mixéra. Pridáte čerstvé listy špenátu a necháte rozmixovať. Dolejete vodu podľa potreby a na dochutenie môžete pridať lyžičku medu. Podávajte ideálne studené.

V CZ: Žlučníková dieta 

Mávate bolesti žlčníka? Často musíte dodržiavať žlčníkovú diétu? Podeľte sa s nami o Vaše skúsenosti a pomôžte tak vytvoriť hodnotné fórum aj pre ďalších návštevníkov.

Aktuálne skóre
[Celkovol: 0 Priemerne: 0]

8 komentárov

  1. Marcela 6. septembra 2016
    • Eva 12. septembra 2016
    • JJ 15. januára 2017
    • Merilin202 14. apríla 2017
  2. anna 24. októbra 2016
  3. Kopec 4. novembra 2016
    • er 10. februára 2017
  4. Zuzka 22. novembra 2017

Leave a Reply