Posledná aktuálizácia prebehla 23. februára 2021. Upravila redakcia Dietologické CENTRUM Slovenska
Mávate žalúdočné problémy? Nechutenstvo, nevoľnosť po jedle, plynatosť, alebo vás trápia neznesiteľné kolikové bolesti , zväčša po tom, ako niečo zjete? Nechceme vás strašiť, ale môžu to byť prejavy spojné s ochorením žlčníka. Najčastejším problémom sú žlčníkové kamene, pri ktorých varovným príznakom, je koliková bolesť na pravej strane brucha, ktorá vám vyráža až do pravého rebra. Vtedy určite vyhľadajte lekára, ktorý vám pravdepodobne navrhne buď žlčníkové kamene/žlčník operovať alebo vyskúšať žlčníkovú diétu, o ktorej je nejedno fórum.Obsah článku
Žlčníková diéta
„Sme tým, čo jeme“ je slovné spojenie, ktoré častokrát počúvate v súvislosti s vašim zdravím. Je však dobré si uvedomiť, že nejde len o ošúchanú frázu, ale aj o holú pravdu. Totiž, strava je vizitkou vášho zdravotného stavu. Práve ňou, sa dá doslova čarovať, pretože vhodnou úpravou stravy viete predchádzať mnohým ochoreniam a zlepšiť svoj zdravotný stav pri mnohých závažných ochoreniach. Výnimkou nie je ani žlčník, ktorý do veľkej miery dokážete „opraviť“ pomocou žlčníkovej diéty. Tá je vhodná nielen pri problémoch so žlčníkom, ale aj pri problémoch s pankreasom a s pečeňou.
Je dôležité si však uvedomiť, že diéta vám nevylieči už príliš poškodený žlčník, ale môže zmieniť príznaky a zastaviť zápal žlčníka v začiatočných fázach natoľko, že si ho nebudete musieť dať operovať.
Kedy dodržiavať žlčníkovú diétu?
Žlčníkovú diétu môžete dodržiavať pri problémoch žlčníka, pri problémoch s pečeňou s pankreasom a aj ako prevenciu. Okrem toho, prísna žlčníková diéta (niekedy nazývaná aj drastická) je nevyhnutná v čase po operácii žlčníka a odporúča sa aj po operáciách, ktoré majú súvis s tráviacim ústrojenstvom a s črevami. Jej ľahšiu verziu môžete dodržiavať počas celého života, pretože učí ľudí, ako zdravo jesť. Dá sa s ňou znížiť riziko mnohých ďalších ochorení a podľa vašich skúseností, aj dosiahnuť optimálnu hmotnosť.
Pozrite si video, kde lekárka opisuje žlčníkový záchvat:
Načo nám je žlčník, keď bez neho môžeme žiť?
Žlčník je orgán menších rozmerov, ktorý je umiestnení pod pečeňou a v rámci tráviaceho systému zohráva uskladňovaciu funkciu. Totiž pečeň, ktorá produkuje žlč ,sa uskladňuje práve v žlčníku a je pripravená uvoľniť sa do tenkého čreva vždy vtedy, keď je potrebné stráviť jedlo, keďže žlč podporuje trávenie jedla, najmä tukov a vylučovanie škodlivých látok. Nie je to však jediná funkcia žlčníka. V žlčníku sa žlč nielen uskladňuje, ale aj zahusťuje, aby sa z nej stal emulgátor, ktorý tuky rozpustí precíznejšie a vďaka čomu sa lepšie rozpustia aj „lipofilné“ vitamíny (rozpustné v tukoch = A, D, E, K).Hoci ide o orgán, ktorí si neuvedomujeme, až pokým sa neobjavia nejaké komplikácie, napr. so žlčovými kameňmi, je citlivý. Citlivý v zmysle, že ak jete nevhodné jedlá, nastávajú žlčníkové problémy, ktoré sú častokrát sprevádzané bolesťou. Dôvodom je, že ak sa žlčník snaží uvoľniť žlč do tenkého čreva stlačením, usadeniny v žlči, ktoré sa hromadia nevhodnou stravou, bránia odtoku žlče. Vtedy vám pomôže buď žlčníková diéta alebo len operácia.
?Najlepšia diéta na chudnutie akú sme vyskúšali?
Nepoznáte KetoMix? mali by ste! Keto diéty sú trendom tohto roka s výbornými výsledkami a chudnutím aj 10kg✔️ a viac v priebehu niekoľkých týždňov.
Týždňová varianta stojí ? 54 eur za kompletné stravovanie na 7dní.
?Obsah diéty:
- Proteínové kokteily
- Polievky
- Kaše, omelety
- Pečivo
- Sladkosti a ďalšie.
?Stačí konzumovať jedlá deň za dňom a dodržiavať rozpis.?
Zásady žlčníkovej diéty
Žlčníková diéta v podstate ani nie je diéta. Je to len úprava zlého, nezdravého stravovania sa na zdravé stravovanie, ktoré by životom malo sprevádzať každého človeka. Znamená to, že hlavným princípom alebo podstatou žlčníkovej diéty je výrazne obmedziť stravu bohatú na cukry a tuky a nahradiť ju stravou s bohatým obsahom vlákniny, s minimálnym obsahom tuku. Medzi ďalšie zásady patrí:
- Konzumácia ľahko stráviteľných pokrmov
- Strava by mala byť pestrá, má obsahovať zeleninu a aj ovocie
- Jesť by ste mali menšie porcie a častejšie
- Vyvarovať sa konzumácii polotovarov
- Jedlo by sa malo konzumovať primeranej teploty, nemalo by byť studené a ani príliš horúce
- Denne by ste mali vypiť min. 2 litre čistej vody
Základom je raňajkovanie
Ďalším, veľmi podstatným pravidlom žlčníkovej diéty je raňajkovanie. Vynechávanie raňajok alebo neskoré raňajkovanie vedie k hromadeniu sa žlče, čo zvyšuje riziko ochorenia žlčníka. Totiž, pečeň pracuje aj v noci, veď predsa ak ste večerali, svoju prácu musí vykonať. Znamená to, že počas noci sa vytvára a hromadí žlč, ktorú žlčník „túži“ čo najrýchlejšie, po vašom zobudení sa, vypudiť. Ak však nepríde strava v podobe vhodných raňajok, žlč sa hromadí, pokým nepríde jedlo.
U väčšiny Slovákov je práve obed prvým jedlom, čo pre žlčník znamená, že musí vynaložiť oveľa väčšiu námahu pri uvoľnení žlče, ako keby ste raňajkovali. Niekedy sa mu ani nepodarí vypudiť všetku uloženú žlč, čo vedie k jej usádzaniu, spolu so škodlivými látkami a vznikajú komplikácie so žlčníkom, napr. aj vo forme žlčníkových kameňov.
Vhodné potraviny v žlčníkovej diéte
Žlčníková diéta preto nie je príliš náročná, pretože v podstate ukazuje človeku cestu, ako sa má stravovať počas celého svojho života, nielen počas diéty. Základom je jesť kvalitné potraviny, s nízkym obsahom tukov, s menším obsahom kalórií a namiesto nezdravých sacharidov, by mali potraviny obsahovať dostatok vlákniny . Ak máme byť konkrétny, v žlčníkovej diéte je najvhodnejšia konzumovať:
- Čerstvé ovocie, ale pozor musí byť dozreté a najlepšie bez šupky
- Celozrnné výrobky, vrátane hnedej ryže, ovsené vločky
- Chudé mäso, prevažne tvorená hydinou
- Chudé ryby: treska, kapor, šťuka …
- Nízkotučné mliečne výrobky – nakoľko sa poškodený žlčník veľmi nemusí s mliečnymi výrobkami, ešte lepšie je zvoliť kyslomliečne výrobky, ako je kefír alebo acidofilné mlieko, s minimálny obsahom tuku.
- Vhodné oleje a tuky v minimálnom množstve a aj to so zníženým obsahom tuku, vhodný je olivový alebo avokádový olej, maslo Ghí
- Hnedú ryžu, zemiaky
- Pitný režim môžete dopĺňať čajom na žlčník
Zakázané potraviny v žlčníkovej diéte
Podľa vedcov sa problémy so žlčníkom vyskytujú práve vplyvom konzumovania vysokého množstva rafinovaného cukru a nasýtených tukov. To, a ďalšie faktory, ako je stres, genetika a celkový spôsob života, prispieva k vzniku žlčových kameňov. Na zabránenie vážnych zdravotných komplikácii, by ste mali vylúčiť alebo aspoň obmedziť príjem niektorých pokrmov a to nielen počas diéty, ale v živote vôbec.
Medzi nevhodné potraviny v žlčníkovej diéte patrí:
- Akékoľvek vyprážané jedlá
- Polotovary
- Pekárenské produkty z bielej múky, vrátane lístkového cesta
- Plnotučné mliečne výrobky
- Mastné mäso, najmä červené (hovädzie)
- Mastné ryby = tunika, losos
- Sladkosti
- Rastlinné oleje (repkový, slnečnicový, arašidový olej)
- Vaječné žĺtka
- Omáčky, dochucovadlá
- Zelenina, ktorá nadúva
- Silné polievkové vývary zo zeleniny alebo z mäsa
- Káva
Technologická úprava jedla
Nielen kvalitné a zdravé suroviny, ale aj úprava jedla, pred konzumáciou, je nesmierne dôležitá. Azda netreba vysvetľovať, prečo je chudé kuracie mäso, vyprážané na oleji, nevhodné v akejkoľvek diéte. To, ale neznamená, že sa pestrosť jedálnička nedá zariadiť. Jedlo totiž môžete variť, dusiť, naparovať.
Úplne nezdravé a absolútne proti žlčníkovej diéte je vyprážanie, opekanie a fritovanie. Opekať sa dá aj na sucho, s trochou vody, ale najideálnejšie je pripravovanie jedál v pare. Naparovanie jedla je najzdravší spôsob tepelnej prípravy jedla, pretože okrem toho, že nepotrebujete žiadne oleje, pokrm si zachová najviac živín, zo všetkých spôsoboch varenia.
Pre koho je určená?
Žlčníková diéta je v prvom rade určená pre ľudí, ktorí majú ochorenie žlčníka alebo majú časté žlčníkové bolesti. Žlčníkovú diétu dodržiavajú aj ľudia ktorí majú problémy s pankreasom. Samozrejme, že ju môžu dodržiavať všetci, ktorí chcú zlepšiť svoj zdravotný stav alebo si týmto spôsobom urobiť očistu žlčníka, s ktorou zároveň prispejete aj k lepšej funkcii pečene.
Žlčníková diéta v tehotenstve
Je vhodné dodržiavať žlčníkovú diétu v tehotenstve? Podľa toho, ktorú verziu. Samozrejme, že prísna žlčníková diéta nie je vhodná pre ženy, ktoré sú tehotné, nakoľko sa dlhodobo neodporúča dodržiavať ju ani pre ľudí, ktorí majú vážne problémy so žlčníkom. Avšak, jednoduchá verzia žlčníkovej diéty nemusí ohroziť budúcu matku a ani dieťa. Dokonca, môže len pomôcť, nakoľko je častým sprievodným znakom tehotenstva práve bolesť žlčníka. Samozrejme, všetko z rozumom, v tehotenstve je najdôležitejšie nehladovať.
Prísna žlčníková diéta
Náročnejší variant žlčníkovej diéty je tzv. prísna žlčníková diéta, ktorá sa realizuje v prípade, ak máte veľké ťažkosti so žlčníkom. Keďže je energeticky hudobná a nevyvážená, nakoľko chýbajú bielkoviny, neodporúča sa ju dodržiavať príliš dlho. Čo sa však týka minerálov a vitamínov, je plnohodnotná.
Medzi zásady prísnej žlčníkovej diéty patrí:
- Diéta je prevažne uhľovodanová, čo znamená, že sú vylúčené živočíšne bielkoviny a mliečne výrobky
- Konzumujú sa len rastlinné bielkoviny a aj to len v množstve 30 g denne. Bielkoviny nájdeme v šošovici, cíceri, v sójových bôbov a v klíčkoch, špenáte, brokolici, kučeravom keli, karfiole, tofu, chlorelli)
- Používanie tuku pri príprave jedla je úplne zakázané
Ktoré potraviny sú vhodné v prísnej žlčníkovej diéte?
- Ovocie: varené jablká a hrušky, jablkové alebo hruškové pyré, banány,
- Zelenina: varená cvikla, zelený hrášok,
- Prílohy: hnedá ryža alebo ryža natural, zemiakové pyré
Žlčníková diéta po operácii
Ak ste po operácii žlčníka, pripravte sa na to, že pár týždňov budete dodržiavať diétu. Tá, vám upraví stolicu a zregeneruje telo po chirurgickom zákroku, nielen po operácii žlčníka, ale aj po inej operácii, ktorá sa priamo alebo nepriamo dotýka tráviaceho traktu. Takže, na zmiernenie pooperačných stavov a na rýchlejšiu rekonvalescenciu, by ste sa mali držať pár pravidiel:
- Nekonzumujte potraviny, ktoré majú viac tuku ako 3 gramy
- Vyhnite sa mastným, vyprážaným alebo spracovaným jedlám, tzv. polotovarom
- Nejedzte omáčky, prívarky, ochucovadlá
- Nekonzumujte mliečne výrobky
- Jedzte potraviny, ktoré majú vysoký obsah vlákniny, ale zároveň majú nízky obsah tuku, napr. ovsené vločky
- Po min. 2 týždňoch takéhoto stravovania, opatrne pridávajte vlákninu a aj potraviny s vyšším obsahom tuku, ako sú 3 gramy, avšak, čím menej tuku, tým lepšie.
Keď už nemáte žlčník
To, že už nemáte žlčník neznamená, že sa nemáte zdravo stravovať, znamená to len toľko, že žlč z pečene odteká rovno do čreva. Chýba jej totiž priestor, kde sa doteraz uskladňovala (žlčník). To môže viesť k rakovine hrubého čreva, preto je aj v tomto prípade, dôležité:
- Jesť radšej častejšie a menšie porcie
- Prijímať dostatok tekutín
- Prijímať potravu bohatú na vlákninu
- Konzumovať zeleninu, najmä kapustovú a listovú
- Jesť zdravé jedlá, s nízkym obsahom tuku
- Nekonzumovať pochutiny, sladkosti a výrobky z bielej múky
- Dbajte na dostatok vitamínu C
Tipy, ako prežiť žlčníkovú diétu bez hladu
- Jedlá zahusťujte rozmixovaným zeleninovým pyré alebo nastrúhaným zemiakom
- Pečivo a pekárenské výrobky z celozrnnej múky nejedzte čerstvé a ani teplé
- Jedlo pečte v rúre tak, že ho zabalíte do alobalu
- Opekať môžete aj na sucho, buď v rúre na papieri na pečenie alebo na panvici s neustálym menším pridávaním vody
- Vajcia si pripravujte na tvrdo, kedy žĺtok jednoducho odstránite. V prípade praženici, použite žĺtok len z jedného vajcia.
- V prípade chuti na sladké, si pripravte ovocné pyré, napr. z jabĺk alebo z hrušiek, výbornou maškrtou je aj varená červená repa, tzv. cvikla
- Zeleninu jedzte hlavne v surovom stave
Žlčníková diéta nie je nízkosacharidová diéta
Ako teda žlčníku vyhovieť? Jednoducho tak, že i keď je potravina nízkokalorická, neznamená to, že počas dňa nemáte svoj kalorický príjem navýšiť na normálnu hodnotu. Môžete jesť málo a často a presne o to ide aj v žlčníkovej diéte.
Ako predchádzať žlčovým kameňom?
- Nechudnite príliš rýchlo, pretože to môže spôsobiť nárast žlčníkových kameňov. Totiž, podľa niektorých výskumov sa aj JOJO efekt, spája so vznikom žlčových kameňov. Preto chudnite postupne, systematicky tak, aby ste po diéte nenabrali zhodené kilogramy naspäť.
- Udržujte zdravú telesnú hmotnosť, pretože obezita pravdepodobne súvisí s tvorbou žlčníkových kameňov
- Vyhýbajte sa potravinám z bielej múky (cestovinám, pečivu, koláčom…)
- Nekonzumujte alkohol a nefajčite
- Pripravujte si jedlo parením
- Nevyprážajte a nepoužívajte rastlinné oleje
- Plnotučné produkty nahraďte nízkotučnými
Vzorový jedálny lístok vhodný pre žlčník
Raňajky
- Ovsené vločky s nízkotučným mliekom a banánom
- Pohánková kaša s vareným jablkom
- Natural mliečna ryža so škoricou
- Banánové smoothie s nízkotučným mliekom
- Ovsená kaša s nízkotučným jogurtom a s hrozienkami
- Nízkotučný tvaroh so škoricou a s hrozienkami
- Cornflakes s nízkotučným jogurtom
Obed
- Morčacie prsia na prírodno, zemiakové pyré a zeleninový šalát
- Pečená treska s varenými zemiakmi a šalátom
- Naparené kuracie prsia s opekanými zemiakmi a naparenou zeleninou
- Nízkosacharidové celozrnné cestoviny so zeleninou a kuracím mäsom
- Zapekané morčacie prsia v alobale, s nízkotučným syrom
- Vločková polievka so zemiakmi
- Polievka z vývaru od ryže s naparenou zeleninou
Večera
- Zapekaná brokolica so syrom
- Zapekaná cuketa plnená kuracím mäsom
- Steak z kuracích pŕs s čerstvou zeleninou
- Celozrnné sucháre s morčacou šunkou a so zeleninou
- Tofu so zeleninou
- Nízkotučný cottage syr
- Celozrnné pečivo s rastlinným maslom a s diétnou salámou alebo salámou „light“
Recepty na jedlá v žlčníkovej diéte
Ak ste v žlčníkovej diéte nováčikom, možno oceníte pár receptov, ako si tradičné jedlá pripraviť aj zdravším spôsobom. Určite vás inšpirujú a ak nie, ďalšie recepty na jedlá pre žlčníkovú diétu môžete nájsť aj v knihe: „Kuchařka Žlučníková dieta“ od autorov M. Kotrba, V. Doležala, M. Marteneka.
Rýchle plnené kuracie prsia
Ingrediencie:
- 4 ks kuracie alebo morčacie prsia
- 20 g sušenej šunky
- 30 g nízkotučného syru
- Cherry paradajky
- Sušené bylinky, korenie a soľ na dochutenie
- Olivový olej
Postup prípravy:
- Neprekrojené kuracie prsia narežeme tak, ako špekačy, možno trochu hlbšie, no pozor dávame, aby sme mäso neprekrojili, pretože do zárezov budeme ukladať ďalšie ingrediencie.
- Do rezov vložíme šunku, plátok syra, cherry paradajky, potom mäso okoreníme a poukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie.
- Mäso pokvapkáme olivovým olejom a v predhriatej rúre pečieme na 190°C, cca 15 až 20 minút, závisí od trúby a hrúbky mäsa.
- Hotové mäso podávame so zeleninou.
Celozelerová zoštíhľujúca polievka
Ingrediencie:
- Olivový olej
- 750 g zeleru
- 1 ks červenej cibule
- 3 vetvičky rozmarínu
- Čierne korenie a soľ
- Petržlenová vňať
- Citrón
Postup prípravy:
- Do hrnca pridáme minimum oleja, k nemu hneď nakrájaný zeler aj spolu so zelerovými stonkami, nastrúhanú cibuľu, listy z rozmarínu, soľ, čierne korenie
- Chvíľu orestujeme, ak je to nutné tak podlejeme vodou a chvíľu povaríme
- Pridáme pár kvapiek citrónu a zalejeme vodou
- Varíme do zmäknutia zeleru, ku koncu môžeme zahustiť postrúhaným zemiakom, poprípade dochutiť
Zdroje:
- https://imunita.online/zlcnikova-dieta/#priznaky-zlcnikovych-kamenov
- https://varecha.pravda.sk/recepty/rychle-plnene-kuracie-prsia-fotorecept/75978-recept.html
- https://varecha.pravda.sk/recepty/celozelerova-zostihlovacia-polievka-fotorecep/70615-recept.html
- https://www.preskoly.sk/p/70956-kucharka-zlucnikova-dieta/
- https://www.healthline.com/health/gallbladder-diet#foods-to-avoid
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/gallbladder-diet-foods-for-gallbadder-problems#1
Ahoj mam zlcnikove kamene a nase „skvele “ zdravotnictvo somnou nic nerobi….. 3 mesiace som cakala na UTZ brucha a 2 mesiace musim cakat na GASTRO zaludka…… Ak to chcem vydrzat musim dodrziavat prisnu zlcnikovu dietu…… Nikdy som sa nestretla stim ze 21 rocna mlada zena bude mat zlcnikove kamene(a to sa navyse stravujem zdravo, z mäsa do seba dokazem dat max kuracinu,,, klobasy a vyprazane toto vobec nemusim… Najviac my chuti varena mrkva 🙂 ) Pre ludi ktory boli zvyknuty jest vsetko je zlcnikova dieta velmi tazka….
Prejdime k zachvatom ……prvy zachvat som dostala mesiac po porode ale to som bevedela co to je ….neskutocna bolest (racej by som este 10x rodila ako by som mala zazit tuto bolest) neostavalo my nic ine len utekat na zachod a vyzvraciat sa….vtedy bolest povolila…… Potom som isla k doktorovi ale samozrejme objednana som bola az o 3 mesiace….pri druhom zachvate som utekala na pohotovost ale kim som dorazila do nemocnice tak bolesti ustupili a na pohotovosti my kazali ist na UTZ ( samozrejme tam som uz bola a calaka na objednany den) nedali my nic od bolesti!!!!! Pri tretom zachvate som sa zase vyzvracala bolest ustupila na druhy den som isla k dr.(obvodnemu) nech my on da nieco od bolesti……dal my NOSPA-forte…..tak uz len cakam kedy vybuchne 4 zachvat a vyskusam tu slavnu nospu 🙁 dakujem za pozornost 🙂
Ahoj, som prekvapená – kde vlastne žiješ? Ja som bola na vyšetrení ultrazvukom hneď v ten deň, ako som prišla na prvé ošetrenie – obvodný lekár ma poslal k chirurgovi, ten na ultrazvuk a ešte v ten deň som dostala termín operácie, nakoľko ultrazvuk potvrdil kamene – už som týždeň po operácii. Tvoj príspevok ma veľmi prekvapil.
Eva
zaujimave. bezne to trva do 3 mesiacov aj z operaciou. neviem kolko ot mne trvalo. mesiac? proste ty bud rada ze mas zdravotnictvo na takej urovni a relativne zadarmo. 3 ale otvory a o nocom nevies…bolesti par dni po zakroku si kazdy musi pretrpet…
Zmen lekara musia ta hned vysetrit pripadne pichnut iniekciu nospa je slaba keby aspon lomac ti da prdne ta ako mna a nepomozu ti ani morfiove iniekcie
ahojte, dnes som bola na chirurgii na prijatie do nemocnice a pan…doktor ma objednal az na 23.11.tak dovtedy sa zblazniem,dufamze nebudem mat tie brutalne bolesti,ktorymi som si uz presla.stravujem sa v ramci diety,nic vyprazane,pecene,a pod. ale dam si aj meso na sucho opekane a dusene a suche zemiaky.Ake mate vy skusenosti.Mam strach ako bude po operacii. nechcem ist moc dole s vahou uz som schudla asi 3 kg
Ahojte vsetci,
Nerad robim niekomu reklamu ,ale mozno tymto pomozem niekomu svojou radou na zaklade vlastnej skusenosti,lebo som sa snazil vyhnut operacii,takze:
Mne pomohlo rozpustit cca 0,5 cm zlcnikovy kamen cca 6-tyzdnove ranne uzivanie nalacno 2 ampuliek pripravku Rabanon / je to cista stava z ciernej redkovky v uzavretych sklenenych ampulkach z Belgicka/ spolu s pitim sipkoveho caju.
Tu je link na ten Rabanon : http://stavy.heureka.sk/rabanon-100-stava-cierna-redkev-20×10-ml/#
Dokopy som vypil 4 balenia Rabanonu za cca 6 tyzdnov.
Zelam vela pevnej vole vsetkym a pojde to.
Dobrý deň. Pili ste čisto iba túto reďkovkovú šťavu, alebo ste mali k tomu aj nejaké tabletky, resp. Rowachol. Ja som ho dostal, aby som ho užíval, no chcem dať na túto vašu radu, a chcel by som bez tabletiek. Takisto mám cca 0,4mm kameň. Za odpoveď vopred ďakujem.
takže ja som už 2mesiac na pnke a aj to mi až po mesiaci zistili ze mam kamene…cca7… v nemocnici ked ma museli hospitalizovat co mi nezabralo na zachvaty nic mi prisli ze mam kamene a pritom som bola aj na gastre a aj na sone a dr mi nic nezistil,….stale daval antibiotika a neviem co a nakoniec jak som skoncila v nemocnici prisli aj nato ze mam pecenove testy zle….takze som bola 10 dni v nemocnici….potom som sla k dr a ten mi bral krv na vraj specialne testy a pecenove testy su vraj uz ok…a ze najlepsie bude ked pojde cely zlcnik von….a vcera vecer ma to uz ale 10krat chytilo sli sme na pohotovost dali mi nospu a na zlcnik zabralo lenze v chrbte ostali bolesti tak ma poslali na prijmovu….tam mi brali krv a dali hend infuziu….bolo mi povedane ze zlcnik cely je zbytocne brat kedze robia galibu tie kamene…..ze ked mizoberu cely bude to este horsie…a tak teraz cakam co zas bude somnou….neprajem to nikomu veru…a najhorsie je to ked ma to chyti v noci a nepomoze ani buscopan a ani nospa…